Jämsän Virmapyhä

Virmapyhän vuori on vanha uhri- ja palvontapaikka Jämsänjoen varrella, noin pari kilometriä Jämsän Hiidenmäestä alajuoksulle. Virmapyhä on myös yksi Jämsän aarnialueeksi luokitelluista suojelukohteista, jossa kasvaa rehevää kuusikkoa ja järeitä kilpikaarnaisia mäntyjä.

Perimätieto kertoo jämsäläisten sotaanlähtijäin vieneen vuorelle jokainen oman kivensä, jonka palatessaan kantoivat takaisin. Jäljelle jääneiden kivien lukumäärä kertoi kärsityt tappiot. Muistitietojen mukaan vuoren juurella on sijainnut myös Uhrilehto-niminen paikka. Tiettävästi vielä sysmäläiset ennen vanhaan kävivät Jämsän kirkossa ja vaihtoivat Virmapyhän juurella kirkkovaatteet ylleen.

Esi-isämme kertoo tarinan Wirmapyhästä, joka on Jämsän pitäjässä noin 4-6 km Päijänteestä, Jämsän joen rannalla. Tässä vuorella kerrotaan Jämsän pitäjän ensimmäisten asukkaiten pitävän Jumalan palveluksensa. Siitä on vähän tietoa, millainen tämä Jumalan kuva oli. Oliko se puu tai n.e.p. Mutta se on kuitenkin vanhojen muistissa, että tälle vuorelle he kokoontuivat joka sunnuntai Jumalaa palvelemaan. Siksi saanut Wirmapyhän nimen. SKS:n arkisto, Jämsä 1937

Virmapyhää ja muita Jämsän kohteita esitellään tutkija Simo Vanhatalon kirjassa Jämsän seutu uusimpien arkeologisten löytöjen ja tutkimusten valossa (2012).

Anssi Alhonen

2 vastausta artikkeliin “Jämsän Virmapyhä”

  1. Moi!
    Voiko täältä kysyä,kun askarruttaa eräs asia?! Asun Tervasmäessä,Sammalsuonkadulla. Siinä ihan lähellä on kalliot. Onko ne miten merenpinnan yläpuolella olleet? Kun siinä on kolme kiveä päällekkäin.Otin niistä kuvat. Onko niillä jotain historiallista merkitystä? Kiitos jos teitä kiinnostaisi tämä asia.

    1. Terve Tarja, en osaa niistä oikeastaan sanoa. Ainakaan Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä en niistä löytänyt mainintaa nopealla haulla. Tiedossa ei taida olla kiviin liittyvää perimätietoa? Tuo perimätieto on meille Hiisi-hankkeen se kaikkien määrittävin tekijä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *